Home Unit Teknologi Maklumat Teknologi Maklumat
Teknologi Maklumat PDF Print E-mail

Pejabat Unit Teknologi Maklumat & Pejabat Operasi Komputer

Pengenalan Unit Teknologi Maklumat

Diwujudkan pada tahun 1994 dengan nama Unit Komputer dan diketuai oleh seorang koordinator dengan dibantu oleh 2 orang Pembantu Makmal.  Daripada 2 buat makmal, kini Unit Teknologi Maklumat menguruskan 13 buah makmal komputer dan lebih daripada 1000 unit komputer yang disambung terus ke rangkaian kampus.

Di awal penubuhannya unit ini berada di bawah pentadbiran Akademik.  Tetapi dengan perkembangan ICT yang pesat membangun, unit ini diletak di bawah Pejabat Pengarah pada tahun 2002.

Dengan kekuatan seramai 13 orang yang terdiri daripada Pegawai Teknologi Maklumat,  dua orang Penolong Pegawai Teknologi Maklumat dan sepuluh orang Juruteknik Komputer, unit ini dipertanggungjawabkan terhadap semua peralatan ICT termasuk rangkaian berwayar dan tanpa wayar .

Carta Organisasi Unit

**Sila klik pada gambar untuk melihat paparan penuh.

Misi

Menyediakan semua infrastruktur yang berkaitan Teknologi Maklumat kepada pelanggan dalaman dengan kemudahan bersesuaian dengan kehendak UiTM dan dapat digunapakai secara maksima dalam semua aspek.

Visi

Menjadikan Teknologi Maklumat UiTM Kampus Melaka sebahagian salah satu komponen penting bagi merealisasikan wawasan Universiti Teknologi MARA sejajar dengan kehendak negara.

Objektif

• Memastikan penggunaan ICT kepada semua warga kampus.
  • Mewujudkan aplikasi-aplikasi sistem yang dapat digunakan oleh semua warga kampus.
  • Memberi pendedahan yang secukupnya kepada warga kampus terhadap peralatan ICT yang terkini.
  • Memberikan perkhidmatan yang sebaik mungkin kepada warga kampus yang menghadapi masalah yang berkaitan.

Piagam Pelanggan

• Mengesan kerosakan komputer dalam tempoh 24 jam selepas aduan diterima dan memaklumkan tindakan seterusnya.
  • Bekerjasama dengan bahagian pentadbiran bagi menjalankan kursus ICT dua kali setahun.
  • Memastikan segala permohonan perisian sedia ada dapat di install ke komputer pengguna dalam tempoh 2 hari bekerja.
  • Menyediakan kemudahan akaun e-mel dan akaun mencetak dalam tempoh 2 hari bekerja selepas permohonan diterima.
  • Memastikan semua komputer kakitangan diselenggara 2 kali setahun.

Fungsi Utama Unit

Pengurusan ICT

• Penyelenggaraan peralatan komputer
  • Mengurus inventori peralatan komputer
  • Pengagihan peralatan komputer
  • Penyediaan akaun e-mail kakitangan
  • Memastikan rangkaian komputer berfungsi dengan baik
  • Menyediakan sistem komputer yang boleh berfunggsi

Pengurusan Makmal Komputer

• Memastikan setiap makmal berfungsi dengan baik
  • Menyediakan perisian-perisian yang terkini mengikut keperluan semasa
  • Menyediakan peraturan penggunaan terhadap makmal komputer
  • Menyelenggara setiap komputer pada setiap masa
  • Memastikan tahap keselamatan makmal berada pada tahap yang optimum

Peralatan Komputer

• Pentadbiran Am
  • Menyediakan bajet untuk ICT
  • Menguruskan proses pelupusan peralatan komputer
  • Menguruskan proses tempahan makmal komputer

Khidmat Nasihat

• Mengadakan kursus-kursus ICT
  • Memberi bantuan secara terus kepada kakitangan dan jabatan yang bermasalah dengan komputer.

nakliyat evden eve nakliyat evden eve nakliyat mustafa ceceli ferdi tayfur yıldız tilbe nakliyat evden eve nakliyat div id=